Китай може да наблюдава ядрения арсенал на САЩ чрез оборудване на Huawei

Китай може да наблюдава ядрения арсенал на САЩ чрез оборудване на Huawei

ФБР отново идентифицира много "тревожни сигнали", че Китай шпионира и събира разузнавателна информация за САЩ

Това съобщава CNN, позовавайки се на източници.

Всичко започва през 2017 г., когато Китай предложи да построи луксозна градина във Вашингтон с храмове, павилиони и висока бяла пагода.

За всичко това китайското правителство планирало да похарчи около 100 милиона долара.

"Но когато служители на американското контраразузнаване започнаха да се ровят в подробностите, те откриха много несъответствия. Те отбелязаха, че пагодата ще бъде стратегически разположена на една от най-високите точки във Вашингтон, окръг Колумбия, само на две мили от Капитолия на САЩ, идеално място за събиране на разузнавателна информация", казаха множество източници пред CNN.

Освен това китайското правителство възнамеряваше да построи пагодата от материали, донесени с дипломатическа поща, която не можеше да бъде инспектирана от американските митници. На фона на всички тези "тревожни камбани" проектът за изграждане на китайска градина беше закрит.

Според Си Ен Ен градината е била само част от „неистовата контраразузнавателна дейност“ на ФБР и други федерални агенции в отговор на драматичната ескалация на китайския шпионаж. Още през 2017 г. Китай купи земя в САЩ, мястото се намираше до критична инфраструктура.

Сред най-смущаващите факти, открити от ФБР, е произведеното в Китай оборудване на Huawei, инсталирано на клетъчни кули близо до военни бази на САЩ в селските райони на Средния запад.

Според множество източници, запознати с въпроса, ФБР е установило, че оборудването е в състояние да прихваща и прекъсва криптирани комуникации на Министерството на отбраната, включително тези, използвани от Стратегическото командване на САЩ, което контролира ядрените оръжия на страната.

Според източници проблемът с прихващането на информация чрез оборудване на Huawei се наблюдава от няколко години. Официалните лица обаче не могат да говорят за това открито, въпреки че потвърждават информацията за ситуацията при условие за анонимност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: